Yüzey İşlemi
İskandinavya'daki alüminyum profiller için en geniş yüzey bitirme programını sunuyoruz. Hangi yüzeyin tercih edileceği, istenilen renk ve bitişe bağlıdır.
Eloksal İşlem
Bir oksit tabakasının oluşturulduğu elektrolitik bir işlemdir. Katman, mekanik aşınmaya, UV radyasyonuna ve agresif ortamların etkisine karşı dayanıklı hale gelen yüzeyi güçlendirir. Eloksal, renk ve parlaklığın dayanıklılığını sağlar. Eloksal, Şeffaf eloksal renginde, Hx (bronzdan siyaha) ve "paslanmaz çelik" görünümünde teslim edilebilir.
Boyama
Boyalı yüzeyde doğru kaliteyi elde etmek için, boya öncesi hazırlık ve uygulama işlemlerinin yanı sıra müteakip kürlenme işlemlerinin de doğru şekilde yapılması önemlidir. Kromatlamayan bir ön işlem de sunabiliriz. Toz boya, şüphesiz günümüzün hakim boyama yöntemidir. Boyama, sınırsız renk seçeneği sunar. Prensip olarak, renklerle ilgili herhangi bir sınırlama yoktur. RAL ve NCS-S ölçekleri çok sayıda renk sunar.
Eloksal İşlem
Eloksal, alüminyum profiller için mevcut olan en güçlü yüzey kaplamasıdır. Bu, yüzey oksit tabakasını oluşturan elektrolitik bir işlemdir. Bu katman yüzeyi güçlendirir ve mekanik aşınmaya, UV ışınlarına ve zorlu ortamlara karşı dayanıklı hale getirir. Eloksal, dış mekan kullanımı için 20 mikron kalınlığında oksit tabakası ile kalıcı renk ve parlaklık verir. (Katman kalınlığı sınıfı AA20).
Eloksalın en yaygın şekli doğal eloksaldır.
İşlemin normalde dört aşaması vardır:
*hazırlık
*kendini anotlama
*renklendirme (gerektiğinde)
*sızdırmazlık
*Eloksal İşlem
Metal yüzey gerekli mekanik veya kimyasal işlemlerden geçirilip iyice temizlendikten sonra elektrolitik işleme hazırdır. Anodu oluşturan (dolayısıyla anotlama) profile bir DC kaynağı bağlanır. Bir elektrolitik hücre oluşur. Elektrolit genellikle oda sıcaklığında seyreltik sülfürik asitten oluşur. Oluşan oksit tabakası, çapları 0.02 ile 0.1 mikron arasında değişen çok sayıda gözenek içerir. Koruyucu bir yüzey tabakası oluşturmak için bu gözeneklerin kapatılması gerekir. Sızdırmazlık, 95–100oC sıcaklıktaki deiyonize suda işlemden geçirilerek sağlanır. Bu, alüminyum oksidi, gözenekleri genişleten ve kapatan hidroksite dönüştürür. Doğal eloksal ile oluşan oksit tabakası şeffaftır. Doğal eloksallı profil, standart olarak mat bir yüzeyle sunulur.
Boyama
Doğal eloksallı ancak sızdırmaz alüminyum, organik veya inorganik boyalarla renklendirilir. Oksit tabakası renklendirmeden sonra kapatılır.
Elektrolitik Renkli Hx
Temel renklendirme işlemi gibi, renklendirme de eloksal işleminden sonra ayrı bir aşamada gerçekleşir. Kalay tuzundan oluşan pigmenti gözeneklerin dibinde biriktirmek için alternatif akım kullanılır. Renk skalası sepyadan siyaha kadar uzanır. Hx-5 ila Hx-50 tanımlamalarına sahip renklerin mükemmel renk haslığı vardır.
Kalite Güvencesi
Doğal eloksallı veya Hx kaplamalı alüminyum profiller, SS-EN ISO 7599:2018'e göre işlenir. Bu standart, kaplamanın sızdırmazlık, aşınma, korozyon, parlaklık ve solma ile ilgili dayanıklılığını tanımlar. Standart ayrıca, muayene için gereksinimleri ve kullanılması gereken test yöntemlerini de belirtir.
Elektrostatik Boyama
Toz boya, bugün açıkça tercih edilen boyama yöntemidir ve RAL ve NCS-S renk skalalarından neredeyse sınırsız bir renk seçeneği sunar. Toz kaplama, yaklaşık 60 mikronluk bir katman kalınlığına kadar polyester tozu kullanılarak gerçekleştirilir.
Toz kaplamaya hazırlıktaki süreç aşamaları:
1. Alkali yıkama
2. Durulama
3. Asitleme
4. Durulama
5. Deoksidasyon
6. Durulama
7. Kromlama
8. Durulama
9. Kurutma
Hazırlık
Boyalı yüzeyde istenen kaliteyi sağlamak için boyanın hazırlanması, uygulanması ve sonrasındaki kürünün doğru şekilde yapılması önemlidir. Maksimum yapışma ve dayanıklılık elde etmek için hazırlık çok önemlidir. Bu genellikle yüzeyin yağdan arındırılması ve asitle temizlenmesinden ve ardından kimyasal bir işlemden (kromatlama) oluşur. Hazırlığın son aşaması, profillerin deiyonize suda yıkanmasıdır. Tüm resimler yüksek standartlarda hazırlık gerektirir.
Tablo
Hazırlanan profil polyester tozu ile kaplanır. Elektrostatik veya friksiyon yüklemesi ile profile uygulanan toz daha sonra 180°C'de fırında kürlenir. Solvente gerek kalmadan toz uygulanır ve kürlenir. Toz uygulama sürecinden çıkan havalandırma havası, verimli bir filtreleme sistemi tarafından filtrelenir. Profili ıskalayan toz geri dönüştürülür ve püskürtme tabancasına geri gönderilir.
Boya renk aralığı
SAPA birçok popüler boya türüyle çalışır: standart toz kaplamaya ek olarak dokulu, metalik ve şeffaf kaplamalar. Toz kaplama için polyester tozu kullanılır. Boyama için renk seçiminde etkili bir şekilde sınır yoktur.
NCS-S ve RAL renk skalalarının kapsadığı tüm renkleri sunabiliyoruz.